Μεγάλη συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πολυτραγουδισμένου Δημήτρη Χριστοδούλου διοργανώνεται τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη στο Christmas Theater.
Τραγουδούν οι Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου, Χριστίνα Γκόλια, Παντελής Θαλασσινός, Βιολέτα Ικαρη, Κορίνα Λεγάκη, Βασίλης Λέκκας, Πέννυ Μπαλτατζή, Βασίλης Παϊτέρης, Ορφέας Περίδης, Μπάμπης Στόκας, Αλέξανδρος Τζουγανάκης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργης Χριστοδούλου. Ειδική συμμετοχή Γιώργος Ανδρέου.
Οι ενορχηστρώσεις και η καλλιτεχνική επιμέλεια της ορχήστρας είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, η καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής ανήκει στον Μιχάλη Κουμπιό.
Μπορεί τα 300 τραγούδια του Δημήτρη Χριστοδούλου, μπροστά στο μεγάλο ποιητικό και συγγραφικό του έργο, να είναι ένας μικρός σχετικά αριθμός, όμως από την άλλη είναι τόσο «μεγάλα» ακριβώς επειδή συνδέθηκαν με τους αγώνες του λαού μας, τις πιο μεγάλες του στιγμές, αλλά και τις προσωπικές του και τα πιο ακριβά του όνειρα.
Γι' αυτό τραγουδήθηκαν πολύ και θα συνεχίσουν να τραγουδιούνται. «Καημός», «Γωνιά - γωνιά», «Παράπονο», «Βράχο, βράχο», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Κι αν θα διαβείς τον ουρανό», «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου», «Με το βοριά σ' αναζητώ», «Ξημερώματα», «Τι να φταίει», «Τα δειλινά», «Εχει η νύχτα θάνατο».
Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Από την ηλικία των 10 κιόλας χρόνων αναγκάζεται να κάνει μικροδουλειές, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στα χρόνια της Κατοχής παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Πολεμά στο πλευρό του ΕΛΑΣ στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 στα οδοφράγματα στην πλατεία Κάνιγγος. Σε κάποια μάχη συλλαμβάνεται από τους Αγγλους και οδηγείται στο στρατόπεδο στου Γουδή. Εκεί γνώρισε και τον Νίκο Κούνδουρο. Στη συνέχεια τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο «Ελ Ντάμπα» στην Αίγυπτο. Η πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα γίνεται το 1952.
Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Μ. Θεοδωράκη για τον Δ. Χριστοδούλου: «Ο "Καημός", το "Παράπονο", το "Βράχο, βράχο" δεν ήταν απλά τραγούδια, τουλάχιστον για μας, αλλά ήταν ορισμένοι σταθμοί, ολόκληρα ορόσημα. Χάρη σ' αυτή τη συνεργασία και την αντανάκλαση που είχε αυτή η συνεργασία, μπορέσαμε να σπάσουμε τα φράγματα των αριθμών και να περάσουμε στις εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια και το έντεχνο λαϊκό τραγούδι... Οταν ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε το "Βράχο βράχο", που έσπασε τότε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, ήταν ήδη ένας βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού. Ομως μαζί μου θυμήθηκε τον άλλο εαυτό του, τον καταπιεσμένο, της προσφυγιάς και της Μακρονήσου, έτσι που έβγαλε όλη την τρυφερότητα και την αγάπη που τον πλημμυρίζανε».
«Η ζωή του Δημήτρη Χριστοδούλου συμβάδιζε με την ποιότητα του έργου του και η συνέπεια λόγου - τέχνης ήταν δεδομένη», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, συμπληρώνοντας ότι «ο Δημήτρης Χριστοδούλου ευτύχησε να μελοποιηθεί από τους σημαντικότερους συνθέτες που ο καθένας ήταν κορυφαίος στο είδος του. Αυτούς τους υπέροχους στίχους και αυτές τις υπέροχες μουσικές θα παρουσιάσουμε με την καλλιτεχνική αρτιότητα που τους αρμόζει, με μουσικούς και τραγουδιστές, μύστες των νοημάτων των στίχων του».
Με τη σειρά της, η Φωτεινή Βελεσιώτου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν και πέρασαν στα χείλη του λαού από γενιά σε γενιά. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου αν και έφυγε νωρίς, μόλις στα 67 του χρόνια, δεν έφυγε ποτέ από κοντά μας. Τον τραγουδάμε καθημερινά. Δεν υπάρχει πρόγραμμα που να μην συμπεριλαμβάνει κάποιο τραγούδι του. Ενα αφιέρωμα όμως μόνο με τραγούδια του είναι κάτι άλλο. Ηταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό».
Για τον «αγωνιστή διανοούμενο που τα τραγούδια του έγιναν τραγούδια όλων μας» μιλά ο Παντελής Θαλασσινός, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «"Ξημέρωμα σε γύρεψα το δειλινό σε βρήκα...", το τραγούδι αυτό δεν λείπει από καμιά συναυλία μου.
Οπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσα να λείψω από τη γιορτή αυτή. Μέσα σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, ο Δημήτρης Χριστοδούλου αντιστάθηκε όχι μόνο με την πένα του αλλά και με την φυσική του παρουσία σε όλους τους μεγάλους αγώνες αντίστασης».
Η Βιολέτα Ικαρη θυμίζει ότι «ο Δημήτρης Χριστοδούλου αγωνίστηκε για έναν δικαιότερο κόσμο με λιγότερο πόνο και περισσότερη χαρά για τους αδικημένους και τους κατατρεγμένους». Και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης στέκεται, μεταξύ άλλων, στο ότι «ο Δημήτρης Χριστοδούλου με το έργο του και τη ζωή του υπερασπίστηκε την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τα έργα του ανήκουν στα λογοτεχνικά κοσμήματα του 20ού αιώνα και οι στίχοι των τραγουδιών του σε όλο τον ελληνικό λαό. Είχε ενταχθεί από τα πολύ τρυφερά του χρόνια στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ. Σ' όλη τη ζωή του αγωνίστηκε ενάντια στην αδικία. Οφείλουμε κοινό και καλλιτέχνες στις 18 Νοεμβρίου να γίνει μια μεγαλειώδης συναυλία».
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου