Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1 Μαρτίου 1810 Ζελαζόβα Βόλα Πολωνία - 17 Οκτωβρίου 1849 Παρίσι Γαλλία) - Από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική

 

 
 
Ήταν Πολωνός συνθέτης ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στη μουσική και από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής του. Γεννήθηκε στην Πολωνία από πατέρα Γάλλο και μητέρα Πολωνή. 
 
Από μικρός έδειξε το ταλέντο που είχε στη μουσική. Ήταν 7 ετών όταν τυπώθηκε η πρώτη του σύνθεση. Η φήμη του γρήγορα μεγάλωσε και στην Βαρσοβία τον θεωρούσαν δεύτερο Μότσαρτ. 
 
Το 1830 έφυγε από την Πολωνία για να συνεχίσει τις εμφανίσεις του στη Βιέννη. O συνθέτης δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην πατρίδα του. Από το 1831 ζούσε στο Παρίσι. Σταδιακά η φήμη του εξαπλωνόταν. 
 
Στο Παρίσι ο Σοπέν συνδέθηκε φιλικά με τον συνθέτη και πιανίστα Φραντς Λιστ. Στο σπίτι του γνώρισε τη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη με την οποία είχε σχέση για 9 χρόνια. Μαζί έζησαν στη Γαλλία αλλά και στη Μαγιόρκα. Από το 1847 η υγεία του επιδεινώθηκε• έπασχε από φυματίωση. Το 1848 έζησε για μεγάλο διάστημα στην Αγγλία και τη Σκωτία. 
 
Όταν επέστρεψε στο Παρίσι η υγεία του χειροτέρεψε. Πέθανε στο Παρίσι το 1849, μετά από χρόνια φυματίωση. Ίσως όμως ο θάνατός του να οφείλεται σε καρδιακό νόσημα. Κηδεύτηκε στο Παρίσι και στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, όμως κατόπιν δικής του επιθυμίας η καρδιά του μεταφέρθηκε στην Πολωνία, όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα. Οι συνθέσεις του, όλες για πιάνο, θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του ρομαντισμού.
 
Μπαλάντα αρ. 1 έργο 23
 
Η Μπαλάντα αρ. 1 έργο 23, γραμμένη στην τονικότητα της σολ ελάσσονος γράφτηκε κατά μεταξύ των ετών 1835-36 κατά τη διάρκεια της παραμονής του συνθέτη στο Παρίσι. 
 
Είναι αφιερωμένη στον “Monsieur le Baron de Stockhausen”, πρεσβευτή της περιφέρειας του Ανόβερου στο Παρίσι. Τόσο από τον αριθμό των ηχογραφήσεων όσο και τον υπολογισμό των ζωντανών εκτελέσεων προκύπτει ότι η συγκεκριμένη μπαλάντα κατετάγη τελικά τόσο από το παγκόσμιο μουσικόφιλο κοινό όσο και από τους πιανίστες ως η πλέον δημοφιλής και των τεσσάρων. 
 
Η Μπαλάντα χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack, (μαζί με το Andante spianato επίσης του Σοπέν) στην αριστουργηματική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, «Ο πιανίστας» (παραγωγή 2002), βραβευμένη με τρία Όσκαρ καθώς και «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ Καννών, όπου παρουσιάζει τη βιογραφία του μεγάλου Πολωνού Εβραίου πιανίστα του 20ού αιώνα Βλάντισλαβ Σπίλμαν (Wladyslaw Spielman 1911-2000), ο οποίος επεβίωσε των Ναζιστικών στρατευμάτων εξαιτίας της μεγάλης αγάπης του Διοικητή του λόχου που τον ανακάλυψε να κρύβεται από τους Γερμανούς, για τη συγκεκριμένη μπαλάντα.
 
ΒΙΝΤΕΟ.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου