Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Λιζέττα Νικολάου (2 Οκτωβρίου 1948 Καλαμαριά - 11 Αυγούστου 2023) - Ένα μουσικό πορτρέτο (1974-1982)

 


Στις 11 Αυγούστου του 2023, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή  η Λιζέττα Νικολάου, κατά κόσμον Ελισάβετ Κατηκαρίδου, γεννημένη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, η οποία υπήρξε μια από τις ωραιότερες φωνές που ανέδειξε η γόνιμη δεκαετία του '70 και για πολλά χρόνια μούσα του Γιάννη Μαρκόπουλου, του συνθέτη άλλωστε που έχει τροφοδοτήσει και το σημαντικότερο κομμάτι της δισκογραφικής της παρακαταθήκης.
 
Πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1970 στα μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής δίπλα σε καταξιωμένους ερμηνευτές και κυρίως δίπλα στον Στράτο Διονυσίου. 
 
Το 1973 την επέλεξε ο Βασίλης Τσιτσάνης για τις δεύτερες φωνές στο δίσκο του "Τα ωραία του Τσιτσάνη", αλλά και στο "Σκοπευτήριο" δυο χρόνια αργότερα. 
 
Η μεγάλη της στιγμή ήρθε το 1974 με τη συμμετοχή της στο "Θεσσαλικό Κύκλο" του Γιάννη Μαρκόπουλου, όπου θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά και σόλο τραγούδια εντασσόμενη έτσι στο μόνιμο μουσικό σχήμα του μεγάλου συνθέτη για τα επόμενα χρόνια. 
 
Έλαβε μέρος επίσης στα έργα του Μαρκόπουλου "Αφιέρωμα" (1975), "Ανεξάρτητα" (1975) και "Οροπέδιο" (1976), ενώ τραγούδια του συνθέτη συμπεριέλαβε και στους δυο πρώτους προσωπικούς της δίσκους.
 
Από το 1977 άρχισε να ηχογραφεί προσωπικούς δίσκους με τραγούδια διαφόρων συνθετών (Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Δήμου Μούτση, Γιάννη Σπανού, Χρήστου Νικολόπουλου, Αντώνη Βαρδή κ.ά.). 
 
Ξεχωρίζουν οι δύο πρώτοι της δίσκοι ("Το χαμόγελο της Λιζέττας", "Σ' αγάπησα. μ' αγάπησες"), ενώ το 1982 παρουσίασε τον τρίτο προσωπικό της δίσκο ("Βενετιά και Φανάρι") με διασκευές ξένων φολκ τραγουδιών σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου. 
 
Στη συνέχεια στράφηκε στο ποντιακό τραγούδι, ενώ ηχογράφησε και κάποιους ακόμη λαϊκούς δίσκους χωρίς ιδιαίτερη απήχηση ως το 1999 που κυκλοφόρησε η τελευταία προσωπική της δουλειά με τίτλο "Είμαι εδώ"
 
Από την ενδιαφέρουσα αυτή δισκογραφική δραστηριότητα της Λιζέττας Νικολάου  είναι το μουσικό πορτρέτο της που καλύπτει το διάστημα 1974-1982, το οποίο στάθηκε και το πιο ουσιαστικό σε ολόκληρη την καριέρα της, με τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου αλλά και των: Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμου Μούτση, Γιάννη Σπανού, Αντώνη Βαρδή
 
Η ανθολογία περιλαμβάνει αρκετά γνωστά τραγούδια της δεκαετίας του '70 ("Το παζάρι", "Ο ποταμός ο Λούσιος", "Μέρα με την ημέρα", "Ώρα σας καλή", "Αυτός ο Μάρτης", "Τώρα γι' άλλα τραγουδάμε"), καθώς και μερικές υπέροχες λυρικές μελωδίες ("Στα χειμωνιάτικα νυχτέρια", "Μια κι είν' ο κόσμος", "Ήρθες νύχτα"), αλλά και τραγούδια σε δεύτερη εκτέλεση ("Άσπρα κόκκινα κίτρινα μπλε", "Ποιος πληρώνει το βαρκάρη", "Έλα πάμε στον οντά μου")
 
Αξιοσημείωτο είναι το τραγούδι "Ποιος πληρώνει το βαρκάρη" του Γιάννη Μαρκόπουλου βασισμένο φυσικά στη μελωδία του διάσημου οργανικού θέματος, το οποίο εδώ για πρώτη φορά ντύθηκε και με στίχους που έγραψε ο Γιάννης Καλαμίτσης.

 
ΠΗΓΗ. diskovolos58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου