Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

The Sound of Silence - Η άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι που έγραψε ροκ ιστορία

 


60 χρόνια πριν, ο Πολ Σάιμον ξεκίνησε να γράφει το The Sound of Silence, ένα τραγούδι που λίγο αργότερα θα γινόταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 70s. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτό το τραγούδι;

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1963 και σε ηλικία μόλις 21 ετών, ο μουσικός Πολ Σάιμον άρχισε να γράφει ένα τραγούδι, ενώ δούλευε ως εξωτερικός συνεργάτης σε μία εταιρία παραγωγής. Ευτυχώς για τον ίδιο, λίγο πριν προλάβει να τους δώσει το καινούριο κομμάτι που είχε ετοιμάσει, τσακώθηκε με τους υπεύθυνους της εταιρίας και παραιτήθηκε, κρατώντας το πλέον γνωστό και αγαπημένο «The Sound of Silence» για τον εαυτό του.

 Μπορεί κάποιοι να ήρθαν σε πρώτη επαφή με το τραγούδι αυτό κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν όλα σχεδόν τα χιουμοριστικά βιντεάκια που παρουσίαζαν τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν για μουσική υπόκρουση τον στίχο “Hello darkness my old friend”, όμως το «The Sound of Silence» ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 70s αλλά και αργότερα των 10s, όταν το 2015 διασκευάστηκε από τους Disturbed, οι οποίοι μας χάρισαν την εκδοχή του τραγουδιού που θεωρείται η πλέον διαδεδομένη.

ΒΙΝΤΕΟ. 

 


 Στην πραγματικότητα, ο Πολ Σάιμον δεν εμπνεύστηκε μόνο από το σκοτάδι της ψυχής του, αλλά και από το πραγματικό σκοτάδι του μπάνιου του, στο οποίο όταν ήταν μικρός έκλεινε τα φώτα και τραγουδούσε, απολαμβάνοντας την ακουστική που προσέφερε το μέρος.

Η γέννηση του ντουέτου


Όταν το 1964 ο Σάιμον είχε έτοιμο το «The Sound of Silence», άρχισε να ψάχνει μία δισκογραφική εταιρία. Ο δρόμος του τον έφερε στον Τομ Γουίλσον, υπεύθυνο της Columbia Records, ο οποίος πρότεινε στον Σάιμον να αναλάβουν το τραγούδι οι The Pilgrims, ένα ανερχόμενο συγκρότημα της εποχής. 

Ο Πολ όμως δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα αυτή, καθώς είχε γράψει το τραγούδι αυτό για ντουέτο. Έτσι, αποφάσισε να πείσει τον φίλο του Αρτ Γκαρφάνκελ να τραγουδήσουν μαζί το κομμάτι για να το παρουσιάσουν στον παραγωγό και να πειστεί πως είναι κατάλληλο για ντουέτο, και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Το συμβόλαιο του νεοσύστατου ντουέτου της Columbia Records, ακολούθησε η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού τους, το οποίο παρουσιάστηκε στο πρώτο τους άλμπουμ, “Wednesday Morning, 3 AM“. Το άλμπουμ αυτό δεν γνώρισε την επιτυχία που όλοι περίμεναν και το μουσικό δίδυμο αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους του και να συνεχίσει τις σπουδές του.

Το 1965, και ενώ ο Πολ Σάιμον και ο Αρτ Γκαρφάνκελ βρίσκονταν σε διαφορετικές ηπείρους, ο Τομ Γουίλσον αποφάσισε να δώσει στο τραγούδι μία πιο ενδιαφέρουσα μορφή, προσθέτοντας κάποια ηλεκτρικά όργανα, εκμεταλλευόμενος την άνοδο της φολκ-ροκ μουσικής εκείνη την περίοδο. Η έμπνευση του αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για το τραγούδι, το οποίο άρχισε να σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις των chart παγκοσμίως.

Το νόημα πίσω από τους γνωστούς στίχους του τραγουδιού


Σύμφωνα με τον Αρτ Γκαρφάνκελ, το τραγούδι επικεντρώνεται κυρίως στην αδυναμία των ανθρώπων να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Στην ουσία, οι στίχοι ρίχνουν φως στους ανθρώπους που δεν μπορούν να αγαπήσουν ο ένας τον άλλο πραγματικά, καθώς δεν αφήνουν τους εαυτούς τους ελεύθερους να επικοινωνήσουν τις αληθινές τους σκέψεις και έτσι να συνδεθούν μεταξύ τους σε συναισθηματικό επίπεδο.

Ενώ οι στίχοι του «The Sound of Silence» μπορεί να φαίνονται περίπλοκοι στη αρχή, το νόημα που κρύβεται από πίσω τους είναι διαχρονικό. Εξάλλου, πάντα θα υπάρχει η ανάγκη να ακολουθήσουμε τη μάζα, γιατί χρόνια τώρα πιστεύουμε πως αυτό είναι το σωστό, χωρίς να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε και πως θα φτάσουμε στην προσωπική μας ευημερία.

Η ιστορία πίσω από την συμμέτοχη του Αρτ Γκαρφάνκελ


Αν και ο Σάιμον έγραψε το τραγούδι, οι στίχοι του «The Sound of Silence» περιγράφουν απόλυτα την ιστορία πίσω από την φιλία του Αρτ Γκαρφάνκελ με τον Σάνφορντ Γκρίνμπεργκ.

Αρτ Γκαρφάνκελ και Σάνφορντ Γκρίνμπεργκ

Η φιλία τους γεννήθηκε το 1959, όταν οι δύο νεαροί ξεκίνησαν να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. 

Γρήγορα έγιναν αχώριστοι, και αυτό 2 χρόνια αργότερα αποδείχτηκε μονόδρομος, καθώς ο Γκρίνμπεργκ έχασε την όρασή του. Από τότε, οι δύο νεαροί πήγαιναν σχεδόν παντού μαζί και ο Γκαρφάνκελ έκανε τα πάντα για να βοηθήσει τον φίλο του να συνηθίσει τον νέο τρόπο ζωής του. Ήταν πλέον ο ένας το στήριγμα του άλλου και μόνο το 1964 χρειάστηκε να χωριστούν οι δρόμοι τους, για να γεννηθεί το «The Sound of Silence».

Ο Αρτ Γκαρφάνκελ είχε μαγευτεί από τους στίχους που είχε δημιουργήσει ο παιδικός του φίλος, Πολ Σάιμον, και βλέποντας τον εαυτό του και τη φιλία του με τον Γκρίνμπεργκ μέσα σε αυτούς, δέχτηκε αμέσως να βοηθήσει. 

Ο Γκρίνμπεργκ, από την πλευρά του, ήταν ο λόγος που τελικά κυκλοφόρησε το τραγούδι, που μέχρι και σήμερα συντροφεύει τις λίγο πιο… δύσκολες στιγμές μας. 

Όταν ο Γκαρφάνκελ ζήτησε από τον νεαρό φίλο του 400$ για τις ανάγκες του άλμπουμ, ο Γκρίνμπεργκ του έδωσε τα τελευταία του χρήματα χωρίς δεύτερη σκέψη, βάζοντας το λιθαράκι του στην κυκλοφορία του πλέον κλασικού φολκ κομματιού, «The Sound of Silence».

ΒΙΝΤΕΟ. 

ΠΗΓΗ. destora.com

 ΣΤΙΧΟΙ. 
 
The Sound of Silence
 
Γειά σου σκοτάδι παλιέ μου φίλε Hello darkness, my old friend Ήρθα να ξαναμιλήσω μαζί σου I've come to talk with you again Γιατί ένα όραμα που σέρνεται απαλά Because a vision softly creeping Άφησε τους σπόρους του ενώ κοιμόμουν Left its seeds while I was sleeping Και το όραμα που φυτεύτηκε στον εγκέφαλό μου And the vision that was planted in my brain Παραμένει Still remains Μέσα στον ήχο της σιωπήςWithin the sound of silence
Σε ανήσυχα όνειρα περπατούσα μόνος In restless dreams I walked alone Στενά δρομάκια από λιθόστρωτα Narrow streets of cobblestone «Κάτω από το φωτοστέφανο μιας λάμπας του δρόμου 'Neath the halo of a street lamp Γύρισα τον γιακά μου στο κρύο και την υγρασία I turned my collar to the cold and damp Όταν τα μάτια μου μαχαιρώθηκαν από τη λάμψη ενός φωτός νέον When my eyes were stabbed by the flash of a neon light Αυτό χώρισε τη νύχτα That split the night Και άγγιξε τον ήχο της σιωπήςAnd touched the sound of silence
Και στο γυμνό φως είδα And in the naked light I saw Δέκα χιλιάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι Ten thousand people, maybe more Άνθρωποι που μιλούν χωρίς να μιλούν People talking without speaking Άνθρωποι που ακούν χωρίς να ακούν People hearing without listening Άνθρωποι που γράφουν τραγούδια που οι φωνές δεν μοιράζονται ποτέ People writing songs that voices never share Κανείς δεν τόλμησε No one dared Διατάραξη του ήχου της σιωπήςDisturb the sound of silence
«Βλάκες» είπα, «Δεν ξέρεις "Fools" said I, "You do not know Η σιωπή σαν καρκίνος μεγαλώνει Silence like a cancer grows Άκου τα λόγια μου για να σε διδάξω Hear my words that I might teach you Πάρε τα χέρια μου να σε φτάσω» Take my arms that I might reach you" Αλλά τα λόγια μου σαν σιωπηλές σταγόνες βροχής έπεσαν But my words like silent raindrops fell Και αντηχούσε στα πηγάδια της σιωπήςAnd echoed in the wells of silence
Και ο κόσμος προσκύνησε και προσευχόταν And the people bowed and prayed Στον θεό νέον που έκαναν To the neon god they made Και η ταμπέλα έσκασε την προειδοποίησή της And the sign flashed out its warning Στα λόγια που σχηματιζότανIn the words that it was forming
Και το σημάδι έλεγε: «Τα λόγια των προφητών And the sign said, "The words of the prophets Είναι γραμμένα στους τοίχους του μετρό Are written on the subway walls Και αίθουσες κατοικιών And tenement halls Και ψιθύρισε με τους ήχους της σιωπής"And whispered in the sounds of silence"


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυρανά Έλενα - Άσε με ήλιε μου

  Στίχοι. Άκος Δασκαλόπουλος  Μουσική. Λίνος Κόκοτος