Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Φλέρυ Νταντωνάκη ( 11 ΜΑΙΟΥ 1937 - 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1998) - Υπήρξε μία εκ των σπουδαιότερων ερμηνευτριών που έβγαλε ποτέ ο τόπος - Η φωνή της ερχόταν από άλλο κόσμο, ήταν κρυστάλλινη και γεμάτη παράπονο

 

 

Η Φλέρυ Νταντωνάκη – πραγματικό όνομα Ελευθερία Παπαδαντωνάκη – γεννήθηκε στις 11 Μαΐου,το 1937 στην Αθήνα και πέθανε στις 18 Ιουλίου του 1998, σε μια κλίνη του νοσοκομείου Μεταξά, καταρρακωμένη και σε σύγχυση. Το μνήμα της βρίσκεται στο κοιμητήριο της Παιανίας, πλάι σ' αυτό του Μάνου Χατζιδάκι. 

Από τα 10 της χρόνια ήταν ήδη ηθοποιός. Ο πατέρας της, σκηνοθέτης, ηθοποιός και κινηματογραφικός παραγωγός ήταν η αφορμή για την ενασχόληση της από πολύ μικρή ηλικία με τις τέχνες.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, βρίσκεται στις ΗΠΑ για σπουδές στη Νότια Καρολίνα κι από κει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Brandeis από όπου αποφοιτεί στα 1961. 

Εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις στη Νέα Υόρκη. Το ταλέντο της στο τραγούδι «ανακαλύπτεται» τυχαία από κάποιους φίλους της που την παροτρύνουν να τραγουδήσει γι' αυτούς κάποια ελληνικά δημοτικά τραγούδια. 

Ξεκινά έτσι τις πρώτες εμφανίσεις της ως τραγουδίστρια με ένα ρεπερτόριο που περιλάμβανε ακόμη ισπανικά και βραζιλιάνικα λαϊκά τραγούδια. Το 1965 ηχογραφεί στην Vanguard, τη θρυλική φολκ εταιρεία της Joan Baez, τον πρώτο της δίσκο με τίτλο «Fleury: The isles of Greeces».

 Eκεί μέσα, μεταξύ του «Δε με πονάς» του Καλδάρα ή του «Manha de carnaval» του Louis Bonfa, ερμήνευε και τρία κομμάτια του «νεαρού “Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη» … από όσο μας πληροφορούσε το ένθετο σημείωμα εκείνης της σπάνιας έκδοσης!

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 στη χώρα μας, η Φλέρυ εντάσσεται στο αντιδικτατορικό κίνημα. Γνωρίζεται με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ανδρέα Παπανδρέου και συχνά τραγουδά στις εκεί συγκεντρώσεις του. 

Θα αντικαταστήσει, μάλιστα και τη Μελίνα σε μια από τις παραστάσεις του «Ilya darling» του Jyles Dassin – θεατρική προσαρμογή της ήδη Βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» – στο ρόλο της Ίλυας. 

Στην εκπομπή του Μέρβ Γκρίφφιν, στην οποία συχνά ήταν προσκαλεσμένη καταγγέλλει τη χούντα των συνταγματαρχών τραγουδώντας ζωντανά στην αμερικανική τηλεόραση το «Σώπα, όπου να” ναι θα σημάνουν οι καμπάνες» από την «Ρωμιοσύνη» του Θεοδωράκη.

ΒΙΝΤΕΟ.

Τρία τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Φλέρης Νταντωνάκη.

1.Myrtia (Μυρτιά)

2.Lament (Μάνα μου και Παναγιά)

3.Lullaby (Νανούρισμα)

Το άλμπουμ με τον κάπως τουριστικό τίτλο «The Isles of Greece» («Τα νησιά της Ελλάδας») κυκλοφόρησε στις αρχές του 1965, αμέσως μετά το συμβόλαιο που υπέγραψε η Φλέρη με την εταιρεία Vanguard. 

Υπεύθυνος για την ένταξη της Ελληνίδας τραγουδίστριας στο δυναμικό αυτήν της αμερικανικής folk εταιρείας ήταν ο Ελληνο-αμερικάνος πνευστός μουσικός Gus Vali, ο οποίος την είχε συνοδεύσει σε βραδιές ελληνικού τραγουδιού στη Νέα Υόρκη. Πιθανώς εκείνος να ήταν και ο ιθύνων νους του ρεπερτορίου του δίσκου, αφού αυτά ακριβώς τα κομμάτια συνήθιζε να τραγουδάει η Φλέρη. 

Στο «The Isles of Greece» περιέχονται 15 τραγούδια που έκαναν το δίσκο να διαρκεί περίπου 45 λεπτά, δηλαδή κάτι ασυνήθιστο για «μονό» βινύλιο εκείνων των χρόνων.

Μέχρι σήμερα, τα μόνα ονόματα των συντελεστών του πρώτου δίσκου της Φλέρης που γνωρίζουμε είναι αυτά του Gus Vali, του Gershon Kingsley και του Jerry Sappir. 

Ο πρώτος, όπως είπαμε, έπαιζε κλαρίνο σε πολλά από τα κομμάτια. Ο δεύτερος υπέγραφε τις διασκευές όλων των ελληνικών τραγουδιών και διηύθυνε την ορχήστρα, εν προκειμένω την «Gus Vali Orchestra». Ο τρίτος υπήρξε μόνιμος ακομπανιαντέρ της Φλέρης με την κιθάρα του.

 

Πηγή: www.lifo.gr

ΒΙΝΤΕΟ.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου