Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Βαγγέλης Γκούφας (Αθήνα 1925 - 1η Νοεμβρίου 2016) - «Από βυθό σ’ άλλο βυθό» - Ένα μεγάλο τραγούδι σε 10 εκτελέσεις

 

 

Την 1η Νοεμβρίου 2016 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής και στιχουργός Βαγγέλης Γκούφας.

Ο Βαγγέλης Γκούφας γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και στο πέρασμά του από το τραγούδι, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα χρόνια του ‘90, συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Αργύρης Κουνάδης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Μίμης Πλέσσας και άλλοι, δημιουργώντας πολλά και ξεχωριστά τραγούδια, ένα από τα οποία διάλεξα για να ακούσουμε σήμερα στη μνήμη του…

«Πότε θα λείψουν οι καημοί, ο νους να ξαστερώσει…»

Το 1965 ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε τη μουσική για το μιούζικαλ του Βαγγέλη Γκούφα και του Βασίλη Ανδρεόπουλου «Μην πατάτε τη χλόη», που ανέβηκε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη στο θέατρο «Μετροπόλιταν», με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κατέβηκε στα μισά του καλοκαιριού.

Η παράσταση μπορεί να μην «περπάτησε», άφησε όμως τρία σπουδαία τραγούδια του Ξαρχάκου σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα και Βασίλη Ανδρεόπουλου. 

Ήταν «Τα τρένα που φύγαν», το «Φως της αυγής» και το «Από βυθό σ’άλλο βυθό». 

Τα δυο τελευταία ηχογραφήθηκαν την 1η Ιουλίου του 1965 με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Αντώνη Κλειδωνιάρη στα σεκόντα και τον Γιώργο Ζαμπέτα στο μπουζούκι και κυκλοφόρησαν από την Columbia σε δίσκο 45 στροφών (SCDG-3514 & Odeon CGRA-2682 για την αγορά του εξωτερικού). 

Η πρώτη κυκλοφορία τους σε μεγάλο δίσκο έγινε το 1983, όταν τα δυο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή του Σταύρου Ξαρχάκου «30 χρυσές επιτυχίες Νο 2».
02.Apo vitho

Το «Από βυθό σ’ άλλο βυθό» είναι ένα τραγούδι που ακούω από τα μικρά μου χρόνια και, παρά τις εκατοντάδες ακροάσεις του, συνεχίζει μέχρι σήμερα να με συγκινεί ιδιαίτερα…


ΒΙΝΤΕΟ.


Μετά την εκτέλεση με τον Μπιθικώτση, το τραγούδι ηχογραφήθηκε στα κατοπινά χρόνια άλλες τρεις φορές για τη δισκογραφία. 

Με το Τρίο Μορένο (ανάμεσα στα μέλη του και ο Γιάννης Καλατζής), τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Μαρία Σουλτάτου και μαζί με έξι ανέκδοτες, που προέκυψαν από συναυλίες και τηλεοπτικές εκπομπές. 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΟΙ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου