Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

«Μάνα μου Μικρασιάτισσα» και «Από τη Χίο στον Τσεσμέ» με τον Δημήτρη Λιούντρη - Δυο τραγούδια για τη Μικρά Ασία και την Προσφυγιά

 

 

Του Κώστα Μπαλαχούτη

Δύο τραγούδια δημιουργίες του Τάκη Φάβιου ενώ για την οπτικοποίηση του πρώτου χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από την περίφημη ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε», κατόπιν αδείας του σκηνοθέτη.

Στην αρχή του τραγουδιού, ο δημιουργός Τάκης Φάβιος, απαγγέλει απόσπασμα από το ποίημά του «Μικρό Ιστορικό της Χίου».

Μετά το λόγο-τραγούδι αναλαμβάνει ο προικισμένος ερμηνευτής Δημήτρης Λιούντρης ο οποίος επίσης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χίο.

 


Ο Λιούντρης εδώ και αρκετά χρόνια διαμένει μόνιμα εκεί όπου είναι ψάλτης και παράλληλα βγάζει και το μεράκι της καρδιάς του πραγματοποιώντας με την ορχήστρα του παραστάσεις, αφιερώματα, εκδηλώσεις.

Γεννημένος στο Βραχάτι Κορινθίας και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής, εκμεταλλεύτηκε δημιουργικά τη θητεία του στη Χίο το 1987, εντασσόμενος στην στρατιωτική ορχήστρα και ακολουθώντας επαγγελματική διαδρομή στο τραγούδι παράλληλα με το ψαλτήρι.

Δούλεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεργαζόμενος με ξεχωριστά ονόματα όπως οι Τζένη Βάνου, Βασίλης Καρράς, Ελένη Δήμου, Βασίλης Παϊτέρης κ.ά.


received 630219930851724
 

Ιδιαίτερη στιγμή της διαδρομής του η συνεργασία και μαθητεία του στο πλευρό του Πρωτοψάλτη και Χοράρχη διεθνούς φήμης, Γρηγόρη Νταραβάνογλου.

Ο Λιούντρης έχει καταθέσεις δισκογραφικές εκδόσεις τόσο σαν ερμηνευτής όσο και σαν τραγουδοποιός τα τελευταία χρόνια.

Τα δύο αυτά τραγούδια σε μουσική και στίχους του Τάκη Φάβιου υπογραμμίζουν τις αρετές και τις βυζαντινές καταβολές του καθώς και το δέσιμο του με το νησί της Χίου.




*Η κεντρική φωτογραφία είναι τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης για την Προσφυγιά και την Μετανάστευση που διοργάνωσε Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο), την Τρίτη 17 Απριλίου 2018.

 

ΠΗΓΗ. ogdoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου